Wat is airconditioning eigenlijk?

Airconditioning is letterlijk het conditioneren van lucht. Het betekent dat je de lucht behandelt om het klimaat in een ruimte aangenamer te maken. Het behandelen van lucht wil niet zeggen dat je het alleen koelt of verwarmt.

Je kunt het namelijk ook bevochtigen, ontvochtigen en filteren.

Wat is een airconditioner?

Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en splitsystemen.

Verrijdbare airconditioners

(met afvoerslang) zijn relatief goedkoop en kunnen worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren en dat maakt ze minder geschikt voor slaapkamers of gespreksruimtes. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk groot zijn, waardoor ze nogal eens in de weg staan. Daarnaast is de temperatuurregeling minder nauwkeurig. Dit type installatie voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Het zal daarom nodig zijn een gat in de buitenmuur te maken. Als alternatief kan het raam gedeeltelijk open blijven om de luchtslang naar buiten te hangen.

Splitsysteem

Een Splitsysteem is een vast airconditioningsysteem in uw woning of kantoor. Dit type wordt door een gecertificeerde installateur geplaatst. Het systeem heeft minimaal één binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo’n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner.

De merken die Airsupply BV onder andere voert zijn Mitsubishi Heavy Industries, LG, Fuji Electric, Hitachi en Acson. Deze merken hebben een fraaie vormgeving en zijn ook nog eens zeer stil. En dat maakt deze units zo breed inzetbaar: je kunt ze bijna overal toepassen. Verder heeft Airsupply BV de meeste A-Merken in haar assortiment die volledig op uw eisen aansluiten

Wat is een single-splitsysteem?

Een single-splitsysteem is een airconditioning die uit een binnen- en een buitendeel bestaat. Speciaal leidingwerk verbindt de twee onderdelen met elkaar, zodat het niet nodig is een groot gat in de buitenmuur te maken. Dit systeem is geschikt om de lucht in één ruimte te behandelen. Het binnendeel zorgt voor het koelende en ontvochtigende effect in de ruimte. Het buitendeel voert de warmte naar de buitenlucht af.

Wat is een multisplitsysteem?

Bij dit systeem kunnen meerdere binnenunits op één buitendeel worden aangesloten. Bij Airsupply BV is het mogelijk om multisplit systemen van minimaal 2 binnenunits op 1 buitendeel tot wel 16 of meer binnenunits op 1 buitendeel te verkrijgen. Dat spaart ruimte en kosten. Terwijl u binnen in meerdere ruimtes een aangenaam klimaat schept, heeft u toch maar één buitendeel. U heeft daardoor buiten aanmerkelijk minder ruimte nodig om de installatie te plaatsen dan wanneer u kiest voor meerdere splitsystemen.

Word je verkouden van airconditioning?

Als je ’s winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt, kun je door het grote temperatuurverschil een verkoudheid oplopen. Andersom geldt dat ook, als je ’s zomers vanuit je sterk gekoelde auto in de tropische hitte stapt.

Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5ºC temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar u kunt de airconditioning natuurlijk naar uw eigen wensen instellen.

Hoe bepaal ik welk systeem goed is voor mij?

De adviseurs van Airsupply BV kunnen voor u berekenen welk koelvermogen het beste bij uw ruimte(s) past. Hij kijkt daarbij naar verschillende aspecten, zoals de afmetingen van de ruimte, hoe de zon naar binnen schijnt (wel of geen zonnescherm) en het aantal personen in de ruimte. Afhankelijk van uw voorkeur of wensen en het benodigde koelvermogen, kiest u vervolgens een systeem. Airsupply BV heeft een breed assortiment airconditioners. Er is zelfs een designlijn. Deze Art Cool modellen zijn een oogstrelend element in elke ruimte, niet alleen thuis maar ook op de zaak.

Is een airconditioner moeilijk te bedienen?

Nee, beslist niet! De airconditioners van Airsupply BV zijn juist heel eenvoudig te bedienen. Bovendien wordt bij bijna elke afstandbediening een Nederlandstalige handleiding meegeleverd.

Hoe zit het met de aanleg van airconditioning?

Nadat u het type installatie gekozen heeft, bepaalt de Airsupply adviseur in overleg met u een geschikte plaats voor het binnen- en het buitendeel. Het binnendeel wordt, afhankelijk van het gekozen model, laag of hoog aan de wand of aan het plafond opgehangen. Het buitendeel kan bijvoorbeeld op het dak of op het balkon, aan de muur of in de tuin worden geplaatst.

Zowel het buiten- als het binnendeel wordt elektrisch aangesloten. Een dunne condensleiding zorgt voor afvoer van het condenswater dat tijdens het koelen in de binnenunit ontstaat.
Dun, geïsoleerd leidingwerk verbindt het buitendeel met het binnendeel. Het leidingwerk dat in het zicht komt, wordt in een kunststof goot gemonteerd. Voor aanvang van de werkzaamheden zal de adviseur/monteur alles met u bespreken.

Waar kan ik uit kiezen?

Airsupply BV biedt u het meest uitgebreide leveringsprogramma. Behalve de verschillende modellen voor montage hoog aan de muur heeft Airsupply ook modellen die op de vloer, onder het plafond of in een verlaagd plafond kunnen worden gemonteerd.

De hoge wandunits hebben elk hun specifieke eigenschappen. U kunt onder meer kiezen uit modellen met luchtreinigende filters, energiebesparende instelmogelijkheden en designuitvoeringen. Uw Airsupply adviseur adviseert u graag bij het maken van de juiste keuze.

Wat is een warmtepomp?

Airsupply BV levert bijna alle airconditioners standaard en zonder meerprijs als warmtepomp. U kunt uw airconditioner dus ook als (bij)verwarming gebruiken. Uw cv-ketel hoeft minder of helemaal niet aangesproken te worden, omdat uw airconditioner uw huis verwarmt. Doordat het rendement van een warmtepomp drie- tot viermaal hoger is dan, van een cv-ketel, kunt u in het stookseizoen met uw airconditioning geld besparen!.

Ook als u geen aardgasaansluiting heeft, zoals in een vakantiewoning, bouwkeet of in buitengebieden, zorgt de warmtepomp ervoor dat u met uw airconditioner ook ’s winters een aangenaam klimaat kunt creëren.

Hoe zit het met het energieverbruik?

Alle elektrische apparatuur verbruikt energie. Met behulp van nieuwe technieken zijn de producenten er echter wel in geslaagd het energieverbruik tot het minimum terug te brengen. Veel airconditioners van Airsupply BV hebben het energielabel A en dat geeft aan dat deze apparatuur zeer zuinig omgaat met energie.

Wat is de energiebesparing?

Om energie te besparen hebben Mitsubishi, LG en Fuji verschillende methoden ontwikkeld. Een daarvan is de toepassing van twee kleinere compressoren. Dat heeft als voordeel dat slechts één compressor wordt aangesproken als niet het hele koelvermogen nodig is. Pas als het volledige koelvermogen wordt gevraagd, zal ook de tweede compressor inschakelen. De energiebesparing kan hierdoor oplopen tot 35%. En aangezien er tweemaal een kleinere compressor gaat draaien, is de aanloopstroom ook lager dan bij een airconditioner met één grote compressor. Bijkomend voordeel is dat het maar zelden nodig is de elektrische installatie aan te passen.

Airsupply BV kan veel modellen ook met invertertechniek leveren. Door het toerental van de compressor te regelen, kan de installatie zo efficiënt mogelijk werken. Zo kunnen energiebesparingen tot wel70% worden bereikt. De techniek werkt net als de motor van een auto. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van brandstof (energie). Bij een laag toerental is het verbruik dus ook minder en bespaart u energie.

Wat kunt u vertellen over het geluid?

Het is Airsupply BV gelukt om design, kwaliteit en een laag geluidsniveau samen te brengen in het assortiment airconditioners. De airconditioners in het assortiment behoren tot de stilste die verkrijgbaar zijn. Zowel de binnen- als de buitenunits zijn fluisterstil te noemen. U kunt als gebruiker in alle rust van een perfect binnenklimaat genieten. Maar ook uw buren kunnen niet horen waarom het bij u in huis zo aangenaam is!